keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Hillan kuulumisia { 5kk }

Kuukausi on taas hujahtanut jonnekin ja on aika päivittää Hillan kuulumiset. Ikää on siis nyt reilu viisi kuukautta ja vauvavuoden ensimmäinen puolikas vetelee viimeisiään... tosi haikeaa. Vihdoin on kasvuvauhti tasaantunut, tätä ollaan jo vähän odoteltu ja toivottukin. Oikein hyvältä näyttää käyrät, vaikka enpä niitä nyt hirveästi välitä tuijotella.

Mitat viiden kuukauden iässä olivat seuraavanlaiset: 
(Suluissa tuttuun tapaan syntymämitat)

Paino: 7480 g (2350 g)
Pituus: 63,5 cm (47,5 cm)
Pään ympärys: 41,5 cm (32,9 cm)

Kuukaudessa on taas kehitys mennyt eteenpäin. Yksi iso edistys on hampaat! Hillalle puhkesi ensimmäinen hammas (etualavasen) neljän ja puolen kuukauden ikäisenä, siitä viikon päästä ilmestyi vierustoveri. Vauvallamme on siis nyt etummaiset alahampaat ja ylähampaita odotellaan. Onneksi hampaiden tulo ei aiheuttanut suurempaa ärsytystä, emme ainakaan huomanneet mitään kitinää. Hyvä niin. Hampaat kyllä selkeästi tuntuu jännältä, sillä Hilla ikään kuin mutustelee ja imeskelee niitä koko ajan. Uusi jännä juttu arkeen on siis myös hampaiden peseminen! Siinä on ollut äidillä ja isillä opettelua muistamisen kanssa... aamuisin muistaa hyvin, mutta jotenkin iltahammaspesu ei ole vielä iskostunut päähän niin hyvin. En tiedä miksi. :)Vieläkään hän ei käänny selältä vatsalle, ellei vähän auta. Kyljelleen menee kyllä komeasti. Sen sijaan eteenpäin olisi hinku, sillä vatsallaan ollessa hän nostaa peppua ylös ja vetää polvia koukkuun. Vielä kun siihen oppii liittämään kädet mukaan, niin sitten mennään! Jaiks.

Silmäripset ovat kasvaneet ja tummuneet, hiuksiakin alkaa hiljalleen kasvaa enemmän. Kaunis tyttö. :) Neuvolakorttiin täti kirjoitti jäntevä ja hurmaava hymytyttö, se kyllä pitää paikkaansa enemmän kuin hyvin. Tällä hetkellä suurin hitti äänteiden maailmassa on H-äänne. Aamuisin pinnasängystä alkaa kuulua hyväntuulinen höö, höm, huu, hää... :) Aikaisemmin treenattua M-äännettä kuuluu yhä päivittäin; mammam, mömmöm, mämmäm. Välillä hän innostuu nauramaan oikein kunnolla, onneksi ollaan muutamat kikatushepulit saatu videollekin muistoksi.

Kiinteiden aloittamisestakin puhuttiin taas neuvolassa ja yhdessä todettiin, että ei ole mikään kiire aloittaa, kun tyttö kasvaa niin nätisti täysimetyksellä. Ihanaa saada sieltä tukea meidän päätökseen aloittaa kiinteät puolivuotiaana. Tuntuu, että kaikilla on oma mielipide asiaan. On vaan ikävää, ettei sitä aina muista että nämä on niin henkilökohtaisia juttuja. Itse en todellakaan aio tuputtaa omaa tapaani kenellekään. Jos joku aloittaa kiinteät jo nelikuiselle tai antaa korviketta, niin siitä vaan! Ei se ole minun asia. Jokainen äiti ja isä tietää varmasti mikä on omalla kohdalla paras juttu. Mielestäni ihmisten pitäisi kunnioittaa vanhempien päätöstä. Hillan kanssa siis näillä näkymin alle kolme viikkoa enää täysimetyksellä, haikeaa äidin mielestä. 

Syntyessään Hilla oli isänsä näköinen, sittemmin muuttui ihan äitinsä kopioksi. Nyt hänessä on alkanut taas näkyä piirteitä isistä... jännityksellä odotamme millaiseksi hän vielä muuttuu. ♥

Ylimmäistä lukuunottamatta kuvat on tällä kertaa puhelinräpsyjä, eli ihan surkeaa laatua, mutta niissä Hilla näyttää niin itseltään.. veikeä keikistelijä ja suurilla silmillä maailmaa ihmettelevä tyttö siis. :)

7 kommenttia :

 1. Ihana Hilla! <3 Niin nätti tähtisilmä :) Hienosti on kyllä kirinyt tuon kasvun kanssa, kun oli niin kirppu syntyessään :) Veikkaan, että meidän neiti painaa saman verran, mutta ei oo varmaan vieläkään sitä 60cm ylittänyt..hih.

  Oireiliko muuten silloin, kun hampaat puhkesi - oliko kuumetta tai itkuisuutta? Tyttikin on kyllä jo pitkään maiskutellut alahuulta siihen malliin, että hampaat voisi olla tulossa.. Ei oo ainakaan vielä puhjennut :)

  Me taas on aloiteltu hiljattain kiinteät lastenlääkärin suosituksesta. Ollaan Matin kanssa molemmat niin allergisia, että näissä tapauksissa nykyään on kuulema tärkeää aloittaa se altistus jo silloin 4kk iässä, ettei tulis samanlaista moniallergista, kuin meistäkin. Toivon todellakin, että näin se Tytin kohdalla auttaisii! Tässä kun ehdittiin jo välissä epäillä maitoallergiaakin. :/ Korvikettakin joudutaan antamaan pari kertaa päivässä, kun yhtäkkiä oma maito ei enää riitäkään. Se kyllä harmittaa!

  Uskon kyllä, että jos mullakin olisi omat maitovarastot riittänyt, eikä näitä allergioita tässä niin olisi, niin ei ois vielä mitään kiirettä sen lisäruoan kanssa. Mutta oot siinä ihan oikeassa, että jokainen tekee omalla tavallaan, ja turha sitä on ulkopuolisten arvostella :) Pääasia, että vauva kasvaa ja voi hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla susta Annie! :) Joo, on kyllä melkoinen tuo kasvuvauhti... ajattelin, ettei ihan näin nopeasti kirisi kiinni, mutta väärässä olin. Ei oo meidän pieni enää kovin pieni. :P Koska teillä on Tytin seuraava neuvola?

   Ei oireillut hampaita, sitä ihmeteltiinkin! Kolmen kuukauden ikäisenä alkoi kauhea kuolaaminen ja joulun aikaan oli vähän kärttyinen, silloin luultiin että nyt tulee hampaita. Mutta tosiaan vasta tammikuun puolessa välissä tuli ja siinä vaiheessa oli jo ollut taas ihan oma iloinen itsensä jo kolmisen viikkoa. Ehkä ne sitten kutittaa ja ärsyttää niin paljon ennen puhkeamista? En tiiä, mutta yhtäkkiä huomasin että oho, hammas! Ja viikon päästä oho, toinen! :D Eiköhän siellä Tytillekin pian puhkea, maiskuttelu kuulostaa siltä. :)

   Nimenomaan just noin, että tekee oman tilanteen mukaan parhaansa! Mulla on ehkä se, että kun meillä ei ole kummallakaan mitään allergioita (ei ruoka, eläin tai kasvi) ja olen katsonut vierestä, kun sisko on kasvattanut nyt kaksi lasta 6kk täysimetyksellä, eikä heillä ole allergioita, niin se tuntui luontevimmalta. Näissä on vaikea tietää, mitä uskoa, kun toiset on sanonut mullekin että altistus ehkäisee allergioita ja toiset että täysimetys ehkäisee. Joten juurikin niin, että kukin tavallaan! Toivottavasti Tytti säästyy allergioilta. <3 Onneksi maitoallergiakin taisi siis jäädä epäilyn tasolle?

   Voi harmi tuon imetyksen kanssa, se on jännä miten se voi vähentyä ja jopa loppua yhtäkkiä. Näistä kun ei ikinä tiedä. Mä yhdyn puolestani täysin sun vikaan lauseeseen, se on just noin! <3

   Poista
  2. Kahden viikon päästä on seuraava neuvola. Jännityksellä odotetaan, tuleeko tällä kertaa rokotuksista lisää itkuilua..tai kiukuttelua :) Meidän pahimmat iltahuudot on vaihtunu kiukkuiluun, tuo neiti on kyllä välillä semmoinen Pikku Myy, että kauhulla odotan uhmaikää :D

   Jospa ne hampaanalut siellä Tytilläkin jonkun verran tuntuu, toivon kyllä että puhkeaisi vielä yhtä "helposti" kun Hillalla, heh :) Täytyypä tulla infoamaan sitten, kunhan tämä ihme on tapahtunut ;)

   Ja tosiaan Tytin kovat ihottumat johtui (mitä luultavimmin) atopiasta ja saatiin kyllä kortisoneilla ja rasvoilla iho kuntoon. Vaikka kovasti se kutisee vieläkin, mutta kai se olisi tosi ärtsynä, jos olisi kyse allergiasta. Jospa se tästä helpottaa, kunhan kevät tulee ja ilma lämpiää ja kosteutuu :D

   Poista
 2. Voi jestas mitkä silmät! :) Tyttöhän on niin hienosti kasvanut, jos on noin pienenä syntynytkin. <3 Niinhän se on, että toisten valintoihin ei omalla mielipiteellä oikein ole sijaa.. Ja minut on yllättänyt sekin, miten totaalisen erilaisia sisarukset voivat olla (vasta kolmen viikon kokemuksella). Esim. imetys on ollut täysin erilaista nyt (viimeksi mikään siinä ei onnistunut), ja sen myötä moni muukin asia on mennyt aivan eri tavalla.. Varmasti koko ajan pikkusiskon kasvaessa joudun toteamaan, että ei päde enää vanhat hyviksi ja toimiviksi todetut toimintatavat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvu on tosiaan yllättänyt, kun hän oli niin pieni ja syntyi viikoilla 37+5. Mutta parempi näin päin ehdottomasti! :) Jännä juttu tuokin... jokainen lapsi siis todellakin on ihan yksilö. Täytyy vaan mennä tilanteen mukaan ja yrittää tehdä parhaansa. Mäkin olen jo ehtinyt miettiä, että kuinkahan erilaista on mahdollisen toisen lapsen kanssa... yritän pitää myös mielessä, että vaikka nyt on niin käsittämättömän helppo ja hyväntuulinen vauva, että haluisin heti ainakin pari lisää, niin seuraava voi olla ihan päinvastainen. :)

   Poista

Kiitos kommenteistanne!

Tämä on hyvän mielen blogi, jossa julkaisen vain viestit, jotka myös pitävät sen sellaisena. :)