maanantai 13. tammikuuta 2014

Hillan kuulumisia { 4kk }

Niin pienenä elämänsä aloittanut tyttö se vaan jatkaa hurjaa kasvuvauhtiaan. Käytiin neuvolassa viime viikolla, oli mukavaa kun tällä kertaa oli taas myös lääkärintarkastus. Terve tyttöhän tuo on; silmät, korvat, sydän, keuhkot ja lonkat kunnossa. En mitään muuta ole epäillytkään, mutta kyllä se vaan aina huojentaa vanhempien mieltä kuulla hyviä uutisia terveydestä. :)

Kasvua kuukaudessa oli tullut huimasti, painoa yli kilo ja pituuttakin 4 cm. Tässä tuoreet 4kk -mitat: 
(Suluissa syntymämitat)

Paino: 6860 g (2350 g)
Pituus: 61,0 cm (47,5 cm)
Pään ympärys: 40,7 cm (32,9 cm)


Katselin tuossa omaa vauva-ajan neuvolakorttiani ja kauhukseni huomasin, että Hilla on nyt painavampi mitä itse olin neljän kuukauden iässä. Ei siinä sinänsä ihmeellistä, mutta kun minä olin jo syntyessäni yli nelikiloinen, niin onhan tuo meidän vauvan kasvutahti siihen nähden aika huimaa.

Hilla on viime aikoina löytänyt kielensä oikein toden teolla. Välillä on päiviä, kun sitä pitää näytellä ihan koko ajan. Lisäksi edelleen päristely on tosi hauskaa, siinä saa mukavan suihkun kun menee lähelle. ;) Jutteluääni on muuttunut, se ei enää ole niin hentoista vauvahöpinää, vaan jo oikein voimakasta jokeltelua. Asiaa Hillalla riittää - ja paljon! Kehen lie tullut... ;)


Leluihin tarttuminen on kehittynyt huimasti ja selkeästi hän jaksaa jo leikkiä itsekseen pidempään. Kaikki menee lopulta suuhun ja hyvä niin, pitäähän sitä maistella maailmaa. Kuukausi sitten kovinta suosiota nauttinut kirja on nyt väistynyt ykköspaikalta, tällä hetkellä kiinnostaa eniten sellainen kova purulelu. Ikenet muuten tuntuu kutiavan kovasti ja kuolaa tulee älyttömän paljon, mutta lääkärin katsoessa suuhun ei vielä merkkejä hampaista näkynyt.

Liikkuminen ei juuri ole edennyt kuukaudessa, edelleen kääntyy ainoastaan vatsalta selälleen. Tosi jäntevä tyttöhän tuo on ja selällään ollessaankin punnertaa kovasti itseään kyljelleen, mutta saa nähdä koska kääntyminen vatsalleen onnistuu. Äidin ja isin mielestä ei mitään kiirettä, vaikka kehitysvaiheet on kivoja, niin ei kaiken tarvitsi tapahtua niin nopeasti. Vatsallaan ollen hän viihtyy yhä pidempiä aikoja ja tykkääkin olla niin päin, kun pystyy paremmin pää pystyssä tarkkailemaan ympäristöön.

Kiinteiden aloittamista ei olla vielä mietitty, eikä onneksi neuvolassakaan siihen painostettu. Haaveeni puolen vuoden täysimetyksestä näyttää toteutuvan, ellei nyt jotain radikaalia tässä tapahdu. Imetys sujuu kivuttomasti ja ongelmitta, vauva syö reippaasti enkä joudu toimimaan tuttina, joten mikäs siinä. Lääkäri tosin suositteli aloittamaan pienten makupalojen antamisen, lähinnä siis perunan maistelua runsaaseen äidinmaitoon sekoitettuna. Kevyttä maistelua vaikka vaan kerran viikossa kuulemma. Katsotaan nyt, ehkä niin pienissä määrin voisinkin joustaa. Hirveästi en kuitenkaan ennen puolen vuoden ikää halua antaa Hillalle kuin maitoa, sillä niin paljon olen lukenut aiheesta ja en näe siinä mitään hyötyä, kun hän kasvaa vallan hyvin maidolla. Turhaan en halua ärsyttää pienen ihmisen kehittymätöntä suolistoa.Rytmi Hillalla on aika samana pysynyt jo pidempään, nyt tosin on yöt hitusen rauhattomampia kuin vaikkapa kuukausi sitten ja nukkumaan meneminen on välillä hankalaa. Kuulunee asiaan, kun ympäristö kiinnostaa niin kovasti ja liikehdintä lisääntyy. Yöunet hän nukkuu yleensä n. 22-09, sinä aikana herää keskimäärin kolme kertaa syömään. Päiväunille Hilla menee puoli yhdentoista aikaan ja nukkuukin niitä 3-4 tuntia. Päikkäreille hän simahtaa heti, vien vaan vaunuihin ja hän nukahtaa itse lähes heti.

Unien jälkeen hän jaksaa leikkiä ja olla iloisena hereillä, kunnes toiset päikkärit koittaa neljän-viiden aikaan. Nyt olenkin lähtenyt Hillan kanssa tontille siinä vaiheessa, joten saan tytsyn ulos nukkumaan ja pääsen itse raksalle touhuaan. Siellä hän onkin vetässyt vielä toiset kolmen tunnin unet, joilla sitten jaksaa loppuillan. Jos ilta ollaan kotona, menee hän joko parvekkeelle toisille päikkäreille tai sitten torkkuu parit lyhyemmät unet sisällä. Suosin oikeastaan pelkästään ulkona nukkumista, sillä siellä hän nukkuu parhaiten. Unet on pidempiä ja eron tytössä huomaa, kun on päässyt oikein sikeään uneen, jos vertaa lyhyisiin sisätorkkuihin. Eikä raitista ilmaa voi saada liikaa, ei lapsi eikä aikuinen. :)

Tulipas tarinaa. Hillasta voisin kyllä puhua loputtomiin, on se niin muru.  ♥

Hillan 3kk -kuulumiset pääset lukemaan tästä

6 kommenttia :

 1. Onpas neiti kasvanut hyvin! :) On niin ihanaa seurata, kuinka pieni ihminen kehittyy ja kiinnostus ympäristöä kohtaan lisääntyy. Itse yritän myös, että Minea nukkuu päikkärit ulkona, uni on paljon parempaa pihalla :). Täälläkään ei olla vielä käännytty selältä mahalle ja vatsalla ei viihdytä yhtään vaan saman tien pitää kääntyä! Neuvola on meillä vasta loppukuusta. Voi kun söpöä tuo kielen näyttäminen! :D Hyvää alkanutta vuotta teidän perheelle! :) Anniina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kyllä ja jotenkin uskomatonta, kuinka äkkiä se vastasyntynyt pienoinen, joka ei edes katsetta kohdistanut, on kasvanut touhukkaaksi vauvaksi, jonka pitää olla menossa mukana. :D Kiva, että kääntymisen suhteen on kohtalontovereita. Eiköhän nämä meidänkin vauvat opi toiseen suuntaan kääntymisen aikanaan. :) Tuu hei kertoon neuvolakuulumiset sitten, kiinnostaa seurata Mineankin kasvua, kun tytsyt on niin lähekkäin syntynyt ja saman kokoisina. Onnellista vuotta sinnekin! ♥

   Poista
  2. Neuvolassa käyty :) 6835 g ja 63,2 cm, on tytöt hyvin samankokoisia :) Anniina

   Poista
  3. Hauskaa, kasvaa kyllä tosi samoilla lukemilla meidän tyttöset! :) On niin kiva kuulla teidänkin kuulumisia.

   Poista
 2. Voi ihanuus tuo teidän neiti! Meillä on aika samanikäinen pikkutyllerö. Tällä viikolla tulee 3kk eli n. kuukauden perässä tullaan :) Hauska lukea näitä teidän vaiheita, tietää vähän mitä ehkä odottaa meilläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hilla kiittää. :) Mä oonkin sun blogia ahkeraan seuraillut, enkä vähiten sen teidän suloisen tyllerön ansiosta. :) Hänkin on niin herttaisen näköinen ja niin nätti, ihan niin kuin sun koko blogi. Silmänruokaa! Teidän neitosen nimijuhlat oli aivan upeet. ♥

   Poista

Kiitos kommenteistanne!

Tämä on hyvän mielen blogi, jossa julkaisen vain viestit, jotka myös pitävät sen sellaisena. :)