maanantai 20. lokakuuta 2014

Joulun suunnittelua

Joulun suunnittelu käy jo aika kuumana, nyt se pyörii mielessä päivittäin. Tunnetusti alan fiilistellä joulua monen mielestä jo aiiivan liian aikaisin joka vuosi. Viime viikolla joulun tunnelmointia vauhditti kummasti muutamat kirpeät pakkasaamut. Näkymä takapihalle oli kaunis. Terassimme on osittain lasitettu ja täytyy sanoa, että kauniilla kuurankukkasilla päällystetyt ruutuikkunat ja huurteisen vaalea maa saivat minut hyräilemään joululauluja.

Olen selaillut Pinterestistä paljon ideaoita joulua ajatellen. Tuntuu aika uskomattomalta, nyt sitä sitten tosissaan vietetään ensimmäinen joulu omassa talossa, ihan oman perheen kesken. Aiempina vuosina olen toki koristellut kodin jouluiseksi, mutta tämä on ensimmäinen vuosi, kun vietämme aatonkin omassa kodissa. Ensimmäistä kertaa myös teemme kaikki jouluruoat itse, lukuunottamatta lanttulaatikkoa, jonka anoppi ystävällisesti lupasi meille tehdä. Vastavuoroisesti me teemme heille porkkanalaatikon, kiva vaihtokauppa. :) Aiemmin olemme toki tehneet jotain ruokia, mutta nyt hypätään aika paljon laajempaan skaalaan.

Rakastan tätä uutta kotia mm. siksi, kun se on niin paljas. Tavallaan tyhjä kangas, johon on ihana alkaa piirtää sitä elämää. Vaikka koti on paljas, se ei ole kalsea. Sitä ei ehkä pysty kuvista näkemään, mutta sen aistii, kun astuu sisälle. Täällä on hyvä henki, kotoisa olo. Paljaille pinnoille on mielenkiintoista alkaa rakentaa kerroksia vuosien saatossa. Sellainen tyyli, jossa kaikki haetaan uutena samalla kertaa, etenkin samasta kaupasta, ei tunnu yhtään omalta. Haluan kuulostella tätä kotia, elää täällä, aistia tätä. Mikä ihana paikka tästä vielä rakentuukaan, kun tutustumme paremmin?

Joulunakin suosin edellämainittua ajattelutapaa. Lisäilen hiljalleen jouluisia esineitä ja tekstiilejä, yleensä marraskuun alusta lähtien. En osaisi räväyttää kaikkea kerralla esille, tuntuu hurjalta ajatukselta. Haluan nautiskella koristelusta, yksi asia kerrallaan. Nyt kun perheeseen kuuluu vauhdikas taapero, voisin kuvitella että tänä vuonna kaivan koristelaatikon useimmiten iltaisin esille, kun talo on hiljentynyt. Kuppi glögiä, rauhallista musiikkia ja jouluaarteet. Mietin rauhassa, mihin asetan mitäkin. Uutta tuskin ostan paljoa, lukuunottamassa yhtä kuusenpalloa. Se on perinne, joka vuosi etsin yhden erikoisemman. Kokoelma on karttunut kauniiksi.

Koristelussa olen ajatellut tänä vuonna käyttää enimmäkseen mustaa, valkoista ja sellaista pellavanruskeaa. Punaistakin laitan hieman, Mailegin tontut pääsee paraatipaikalle kuten aina. Hyasintteja täytyy hankkia runsaasti, se on yksi lempituoksuistani ja rakastan, kun koko koti tuoksuu hyasinteille.

Meille tulee iso kuusi. Vihdoin on tilaa! Sille on katsottuna avara paikka ja koska huonekorkeus meillä on 2,8m, saa se olla melkoisen korkeakin. Aito kuusi on minulle ihan pakollinen, joulu ei tule ilman sitä. Valot, hillityt koristelut. Se on siinä, muuta ei kuusi kaipaa. Ison kuusen lisäksi olen aina laittanut muutaman pienen pöytäkuusen. Nyt kun meillä on aika iso talo, haen ehkä metsästä usemmankin pikkukuusen. Yläkertaan tytön huoneeseen yksi, ehkä aulaankin? Alas kuistille ehdottomasti, ehkä myös työhuoneeseen ja eteisen lipaston päälle. 

Lisäksi olen joka vuosi laittanut erilaisiin vaaseihin katajanoksia ja hakenut koristeiksi luonnosta erilaisia käpyjä ja oksia. Joulun koristelussa vähemmän on enemmän. En kaipaa tontuin ja lumiukoin kuorrutettua kotia, meille joulu tulee vähemmälläkin. Eniten se syntyy tuoksuista, äänistä ja rakkaimmista. Emmekä unohda joulun sanomaa. ♥

3 kommenttia :

 1. Ihania ideakuvia, ja jälleen niin kauniisti kirjoitettu teksti! <3 Odotan myös niin kovasti, että pääsee laittamaan ensimmäistä joulua ikiomaan kotiin! :) Huippu tuo kuusenpallo-perinne. :) Tuo uuden kodin vertaus tyhjään kankaaseen oli muuten oikein oivaltava, ja siinä on kyllä perää :)!
  Jään innolla odottelemaan joulukuvia. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. ♥ Ehkä teillä sitten seuraava jouluna on jo oma koti sillä mallilla, että pääsette sinne? Toivottavasti! :) Kuusenpalloperinne on joo hauska, samalla ollaan koitettu nyt miettiä muitakin perinteitä, joita Hilla sitten voi vähän isompana muistella... se on osa tätä uusi koti/tyhjä kangas -juttua; me lähdetään vanhempina ihan nollasta liikkeelle ja kasvetaan ja luodaan meidän omalle perheelle perinteet ja tavat toimia. ♥

   Poista
 2. Se ois varovainen toive, katsotaan :)!!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteistanne!

Tämä on hyvän mielen blogi, jossa julkaisen vain viestit, jotka myös pitävät sen sellaisena. :)